fredag 26 november 2010

Vickys hundskola 12

Inkallning..
Inkallning kan vara ett problem hos vissa, hunden lyssnar inte och springer runt i sin egna lilla värld.

Det bästa är då att träna på en bra inkallning. Detta gör ni förstår inte när hunden är lös utan kopplad.

Ha hunden kopplad och kalla den till er. Tänk på en sak. "Vad finns det för anledning till att hunden ska komma till er?" Svaret på den frågan är ju att man oftast har hunden lös och vill att den ska komma till er för ni ser en fara, eller vill koppla upp hunden. Men så tänker ju inte hunden. Hunden ska kunna svara på den frågan med, "Jag vill till matte när hon ropar, för hon är roligast i hela världen!!!" (gäller även husse..)

Ni måste tänka på att ni konkurrerar med dofter av hare, löptikar, döda djur kadaver, rådjur och annat spännande. Ni måste bli mycket roligare än allt detta.




Så när ni ska börja med en inkallnings övning, måste ni som husse/matte, vara glada och på gott humör. Det hjälper inte att spela, har ni en dålig dag, gör inte denna övning då.

Ha hunden framför er, kalla på den och gör er så roliga ni bara kan. Ha supergodis till hands för att belöna hunden med.
*supergodis, godis hunden inte får i vanliga fall ex: köttbullar, stekt blodpudding, torkad lugna.

Upprepa övningen några gånger, och när hunden kommer till er, lek med hunden, ha roligt med hunden. Är det en hund som lätt gå upp i varv, ge hunden supergodis, klappa den, mys med den, gör något spännande tillsammans, ex utforska det där som luktade, TILLSAMMANS.

Hunden lär sig då att Matte/Husse är ju jätteroliga och spännande när dom ropar!


Sen vill man ju göra detta då hunden är lös. Det viktigaste med en inkallningsövning är att försöka att inte misslyckas.

Därför används en så kallad långlina på hunden.


LÅNGLINA :

Är en lång lina som ska ligga på marken efter hunden och släpa. Linan ska vara lätt och av ett material som inte fastnar.

På en liten hund är linan ca 5 meter lång, Stor hund kan man ha upp till ca 15 meter ungefär.



VIKTIGT när man har hunden i långlina, SKA linan vara fast i en sele, ALDRIG i Halsband eller runt halsen!





OM man har långlinan runt halsen eller i ett halsband, kan man ge hunden förskräckliga skador när man ex "drar i nödbromsen"

Sätt linan i Selen på hunden, ha själv handskar. Ha bra byxor på er, ifall linan skulle fastna runt era ben.

Sen är det bara att gå. Hunden ska känna att den är lös, Ni kan ha linan i handen, men låten löpa efter hunden. Håll inte i linan som ett koppel, då hunden är "fri"

När ni vill att hunden ska stanna, ställer ni er på linan och säger/ ropar, Stopp eller stanna. När hunden då stannar, beröm massor.

För att nu träna en inkallning, ha hunden i långlina, använd gärna någon som håller i hunden. Sen springer ni ifrån hunden, och  gör er så roliga ni bara kan! Ni tjoar, tjimmar, hoppar och skriker, sen släpper medhjälparen hunden, som förhoppningsvis springer efter er. När hunden kommer fram till er, ge ni den supergodis och massor med beröm.

Skulle detta misslyckas, stampar medhjälparen på långlinan och ropar STOPP eller STANNA, gör om övningen, med mycket kort avstånd.

När sen hunden uppfattar dig som rolig,  låter du hunden springa lite som den vill i linan, linan har du hela tiden bredvid dig, gå aldrig bakom linan, utan ha lina bredvid, och så ropa på hunden. Gör er så rolig ni bara kan. Så kommer hunden till er.


Det finns hundar som vägrar komma på inkallning, jaga då inte hunden, för ni har ändå inte en chans att komma ifatt en hund. Spring åt andra hållet och ropa på hunden... Om den fortfarande inte kommer, sätt er ner på marken. Lite som en boll, snegla ner emot marken och inte på hunden. Hunden uppfattar då antingen " Matte / Husse är skadad.. måste hjälpa" eller " Husse/matte har hittat något jättespännande på marken, måste kolla in detta" och kommer till er.

Gapa inte och skrik på er hund om den springer iväg. Det inbjuder inte till att den ska komma till er.
Ropa alltid glatt, och var glad, när hunden kommer fram till er. Ni ska vara roliga, ni ska vara den trygga platsen. Om hunden får en tillrättavisning hos er för att hunden sprang iväg. Kommer inte hunden att komma till er nästa gång ni ropar.


GLÖM INTE; SKA HUNDEN VISA ER RESPEKT MÅSTE NI VISA HUNDEN RESPEKT!!














.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar