torsdag 13 januari 2011

Vickys hundskola 17

 Hälsa på hundar!


Att möta en hund som man inte känner, det kan vara en konst för sig.  Det är inte bara att gå fram till en hund som man knappt känner, och klappa den på huvudet och sen är man vänner. Kanske går i Lassie filmerna, men inte i verkligheten.

Hundar är individer, och det krävs att man visar hunden som individ respekt. Bara för att man sen är hund van, betyder inte detta ätt man kan bli kompis med alla hundar som man ser. Man kan alltid stöta på en individtyp som man aldrig stött på innan.  

För alla kan ett möte med en hund bli en positiv upplevelse och i vissa fall kan det vara en negativ upplevelse. Även för den hundvana.

Hur hälsa man på en hund på rätt sätt? Enligt min erfarenhet, finns det inget exakt sätt sätt att hälsa på, MEN det finns många fel sätt att hälsa på en hund. Med det menar jag starkt att man måste se hundarna som individer och inte dra alla över samma kam och se det som " Hundar som hundar..."

Det man inte bör göra när man hälsa på en hund som man inte känner är att böja sig över hunden och klappa hunden på huvudet eller över ryggen. Hundar upplever detta som väldigt obehagligt när någon häver sig över dom.

Detta gäller inte bara vid första mötet utan egentligen så länge som man egentligen inte gjort sig bekant med hunden.

Vissa hundar gillar inte heller att man tittar på dom när man ska hälsa. De kan uppleva detta som ett hot, att någon står och stirra på dom. Titta i stället lite bredvid hunden eller kanske till och med få titta bort ett slag.


Det finns hundar som kan tycka att det är behagligare om man kanske sätter sig ner.
Ibland kan de vara bra att sätta sig ner och titta bort lite.

Det finns även de som råder en att vända lite ryggen till och titta bort, men hos vissa hundar kan detta upplevas som ett konstigt beteénde och de känner att de inte får någon kontakt. De upplever personen som osäker och blir själva osäkra.


Att skymma ansiktet med mössor, kepsar och en massa hår är heller inget att rekommendera.
Hunden kan då inte se ögonen och munnen och kan då inte avläsa vad personen vill.


Vissa hundar kan tycka att kroppshållningen på vissa människor kan vara avgörande. Hur man för sig när man går.


Jag tex, lyfter inte på mina fötter när jag går. Jag skulle gå iväg en gång, då vände jag en hund ryggen och gick iväg med lite hasande steg. Hunden upplevde detta som väldigt obehagligt och konstigt och bet mig, dock inte alls hårt, nafsade lite, som om den sa " Hallå där.... vad händer?" 

Självklart spelar storleken på människor in och om man är en kvinna eller en man. Rösten är ju olika. Vissa hundar vill höra en mjuk och len röst och inte en skarp och hög. En del hundar tycker att det är otroligt obehagligt med stora människor, höga människor.





Hur vet man få hur man hälsar på vilken hund?


Man frågar ju självklart ägaren som känner hunden bäst. Att ta saken i egna händer och göra lite som man själv tycker är lämpligt är inte att rekommendera.

Det jag rekommendera för alla, även de ovana är att låta hunden vara, strunta i att hälsa på hunden, bara va, och låt hunden komma till er.


Gå inte fram till barn som har hundar om inte ni märker att det är under en kontrollerad form. Hundar, främst tikar, ser barnen som flockens valpar och skyddar dom till döds. Att ställa sig framför en barnvagn med hund är ingen bra idé om ni inte märker att hunden tycker detta är okej.

Närmar ni er en främmande hund, för att gå fram till ett barn eller en barn vagn. Säg hej till hunden först.



Att säga namnet på hunden bryter oftast Isen.

Tänk på att ni kommer in i något som kallas för hundens kroppzon när ni närmar er hunden. Vissa hundar upplever detta som väldigt obehagligt. Det är ungefär som att ni går fram till någon på stan som ni inte känner och vill krama om denna. Vissa tycker detta är otroligt obehagligt. Tycker ni själva om att någon okänd människa kommer fram och ska krama om er, eller era barn?
Nej, hunden ser det på samma sätt.


Sen finns det dom glad hundarna som gärna hoppar upp och vill inget annat än att hälsa, Men bara för att de är glada och hälsa, betyder inte detta att ni är hundens bästa vän och att ni kan gå fritt fram i deras kropps zon. Lika så som det finns väldigt öppna och kramiga människor. Men bara för att dom är det, vill dom inte att ni sitter och pilla på dom hela tiden. Eller hur?






När hundar känner sig kränkta, pressade, hotade eller missförstådda, kan de säga till med en attack.  Oftast anser man då att det är hunden som är galen. Men jag tycker då att man ska analysera sig själv i första hand. För det kanske var så ändå att man gjorde något som hunden upplevde som ett obehag?

Sen är det även så att olika hundar har olika intelligens nivåer. Matte och Husse tycker ju oftast att man har världens smartaste hund. Men de kan hända att hunden inte är så smart, och kanske ha svårt att tolka vad det är ni vill. och då uppstår det missförstånd mycket snabbt.

Något jag har lärt mig från hästvärlden är att vara lyhörd och verkligen ta lärdom av djuren. Bästa sättet att faktiskt lära sig att umgås med hundar, är att studera hur hundar umgås med varandra.




Visa hunden respekt...... så visar hunden dig respekt!!!!




.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar