tisdag 21 december 2010

Vickys Hundskola 16

Nu är det vinter och kallt och ute ligger det snö så långt ögat kan nå. Våren känns så otroligt långt bort. Men håll hoppet uppe, den kommer.



Nu kanske man gå kortare promenader för att slippa vinterkylan, och mörkret som fallit när man kommer hem från jobbet, gör ju inte det hela mer lockande att gå ut med sin hund. Ut måste den, då den behöver göra sina behov. Men att tillbringa dagen ute i snön, kan väl låta trevligt, men få gör det. Då man måste ta på sig lager av kläder för att sedan stå och titta på hunden som studsar runt i snön. Fingrarna fryser fast i diverse leksaker, och man blir kanske mest irriterad.


Många märker kanske att "rackartygen" ökar hos unghundarna under vintertid? Saker som kanske bits sönder? Vissa hundar lägger på sig av någon konstig anledning. Matte och Husse lagar jul och nyårs mat, och vissa bitar bara råka slinka ner i munnen på hundarna, att sedan tänka på att ge sig ut med hunden i mörkret för att motionera bort de extra julkilona, nja... det händer inte, det är bara att erkänna. Ni tänker för er själva, "till våren... då ska vi ut i skogen, då ska vi ut och springa, då ska vi börja träna...." Och sen lägger ni er på soffan med er vän och värmer er i er väns tjocka päls.

Sen funderar ni som sagt varför "Fido"  gå lös på era dyra vinterskor, och straffar hunden.

Det finns lösningar på det lilla problemet!



Tips på kul i vintermörkret:


Att träna in nya roliga trick i köket. Med lite tålamod, gott godis, och en klicker, kan du lära hunden allt! Inget är omöjligt!

Lär hunden:

dansa på sina bakben

Sitta still

Ligga still




tända och släcka lampan

Hämta tidningen

Svara i telefonen

Stänga av vattenkranen

Spola toaletten

spela död

Krypa under filtar

räkna matte (ex säg till hunden, vad blir 2+3 och låt den skälla 5 gånger)

Ja låt fantasin flöda! Enda hindret är dock kanske hundens storlek.



Annat som ni kan göra i vintermörkret, är att gömma korv i hela huset/lägenheten. Och sedan låta hunden spåra upp dessa små små bitar. Gör dom mindre och mindre och göm dom på allt svårare ställen.

Detta rekommenderar jag starkt till hundar som är vana att arbeta mycket och gärna kan bli rastlösa, och gör detta varje kväll innan ni går och lägger er.


Har ni små hundar och en stor hall, kan ni sätta upp hinder och låta dom hoppa över dom.



OBS!!! HINDERHÖJD! 30/40/60     --> Små hundar ska inte hoppa högre än 30cm, Mellan hundar ska inte hoppa över 40 och Large/ Stora hundar ska inte hoppa över 60! OM de gör detta, förstörs deras rygg och de lever ett kortare liv. Det blir otroliga slitnings skador på hundarnas ryggar om de hoppar över sin rekommenderad  hinderhöjd. Så bara för att er hund KAN hoppa dubbla höjden, SKA de inte göra detta.. (Om ni är rädda om er hund och vill att den ska leva ett långt och lyckligt liv)

Små hundar --> Mankhöjd under 35 cm
Mellan hundar --> Mankhöjd  mellan 35cm - 43 cm
Stora hundar --> Mankhöjd över 43 cm


Mankhöjd Är den röda linjen på bilden. Hur högt upp det är från marken, till den så kallade Manken på hunden som är i nack-slutet där ryggen börjar.


 (helst bör det dessutom vara 5 meter mellan hindren, men det är ju kanske en omöjlighet i en liten lägenhet! Lägg en matta under så hunden heller inte halkar och skadar sig! Se till att hunden dessutom är uppvärmd. Kanske låt den springa lite i lägenheten efter en leksak? )

Låt fantasin flöda... och glöm inte bort att hunden är fortfarande en hund, även när det är minusgrader och blåsigt ute.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar