tisdag 7 december 2010

Vickys hundskola 15

Jag har tidigare tagit upp problemet med hundar som drar. (Vickys hundskola 5)

Det finns dom hundar som gärna tar tag i kopplet och ska "kampa"/ dra med kopplet i munnen. Detta upplevs ju som otroligt jobbigt, och koppel bli förstörda.

Det finns många sätt att åtgärda detta på. Mitt tips är att sätta på hunden en långlina i selen. Ha hunden kopplad i det korta kopplet, och använd det mer som en förlängd arm. Om man håller kopplet stramt, uppmanas hunden mer till att dra. Ha ständig kontakt med hunden, så inte hunden går för sig och du går för dig.

Skulle hunden trippa iväg, och nästan dra i kopplet som du håller i handen, Stampa på linan, samtidigt säger du stopp/stanna.

När hunden tittar på dig, ger du den det kommando som du vill ge. Tänk på att inte ge hunden kommando att fortsätta gå, då hunden har blicken åt ett annat håll än ditt.

Hunden kan nämligen fått span på en annan hund, fågel eller något annat. Säger du då VARSÅGOD, så säger du till hunden " Varsågod att ta fågeln.."

Känner du att hunden är för långt bort från dig, använd då inte kopplet för att dra hunden till dig, utan kalla in hunden emot dig. Du kan vid ett "spänt" läge, även gå på långlinan fram till hunden och ta ett tag i selen. Detta rekommendera jag på hundar som kan gå upp väldigt mycket i varv. Att då hålla i selen och klappa hunden, kan få hunden att lugna ner sig, prata med den, så du märker att du får uppmärksamheten.

Om ni är ute och gå och hunden plötsligt biter tag i kopplet och ska busa med kopplet/kampa med kopplet, så dra inte i kopplet. Många försöker då dra tillbaka sitt koppel, detta uppmana hundarna till att slita och dra/kampa ännu mer med kopplet. Försök heller inte få tag på hunden för att ta tag i munnen på hunden.


Släpp kopplet, och ställ er på linan i stället. Gå sen på linan fram till hunden. Ta ett tag i selen och klappa hunden på bogen. Hunden lugnar ner sig och ni kan lugnt plocka ur kopplet ur munnen, ge den godis när hunden släppt kopplet. Sen tar ni lugnt kopplet i handen och forsätter er promenad. Denna metod är perfekt lämpade på hundar som gärna trissa upp sig, och gilla att ha drag kamper. De behöver dämpas. Jag anser att till en sådan typ av hund, bör man inte bara släppa kopplet och sen fortsätta. Då har hunden fått kopplet, och kan bli ännu mer upp triggad. Dock hos hundar som är lite mer lugna av sig i allmänhet, och inte har fullt så stark drag kamp lust, kan man fortsätta promenaden, då dom snabbt bli uttråkade av att ha kopplet själv i sin mun.

När hunden släpper kopplet, glöm inte berömma hunden och ge godis. Att den börja bita i kopplet är oftast tecken på att hunden börja bli uttråkad, eller trött. Om ni gör övningar/ jobbar med hunden och den börja bita i kopplet, avbryt, och bara gå en sväng med hunden, så den får varva ner.

Om hunden skulle börja bita av att den är uttråkad, hitta på saker, låt den gå lite slalom mellan lyckt stolparna, Hoppa upp och ner på bänkar, lägg ut lite godis, som hunden får nosa rätt på. Att bara gå en runda rakt upp och ner kan vara tråkigt för bland annat unghundar. Passa på att utnyttja den tiden till att lära känna er hund...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar